Розе
Каква е тайната?
През посладните години розето стана модерно у нас, но противно на очакванията то намира все повече фенове и затвърждава свойте позиции на пазара.
Но как се прави розето? Смесва се бяло и червено вино? Не!
Както вече знаем, бялото вино се прави като само гроздовият сок, отделен от ципи и пулпа, се подлага на ферментация. Производството на червените вина е съвсем различно- тук гроздовият сок ферментира с ципите, от които ще извлече цвят и танини по време на ферментацията.
Розето се прави като комбинация от двете техники. Използваме червени сортове, които оставяме за кратко в контакт с ципите, за да извлекат цвета, който целим, след това ги отделяме и ферментираме само гроздовия сок. Voilia!
Розето се сервира студено, около 10-12 градуса като може да се съчетае с разнообразна храна – от паста и вегератянски ястия до хубава сочна пържола.