fbpx

Пино Ноар

Пино ноар е стар червен винен сорт грозде, произхождащ от района на Бургундия и Шампан-Ардени, Франция. Освен във Франция е разпространен и в Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Испания, Молдова, Великобритания, Южна Африка, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Сортът мутира лесно: има над 1000 различни клона принадлежащи към семейството на Пино Ноар, включително известните сортови мутации Пино блан и Пино гри.

Ранно зреещ сорт: гроздето узрява в края на август. Лозите се развиват най-добре, когато са засадени в по хладни райони на склонове с хумусно-карбонатни и варовити почви. Лозите са устойчиви на ниски температури. Пино ноар е от малкото червени сортове, които зреят достатъчно рано, за да се развиват успешно и в най-студените климатични региони като тези в Германия и Швейцария. Лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив.

Гроздът е малък до среден, цилиндричен, сбит. Зърната са дребни, сферични, деформирани, синьочерни, с изобилен восъчен налеп. Кожицата е тънка и жилава. Месото е сочно, нежно, с хармоничен вкус. Сокът е безцветен.

„Чаша от превъзходното червено вино Пино Ноар е най-добрият подарък за сърцето ни, който можем да му правим всеки ден. Според именития български кардиолог проф. д-р Федя Николов чаша червено вино от сорта Пино Ноар на ден снижава с 20 на сто рисковете от инфаркт!“

Към тази теза се присъевинява и Европейското кардиологично дружество през 2012г, след направени изследвания на над 100 000 човека.