fbpx

Мерло

Мерло е червен винен сорт, чиято родина е Франция. Разпространен е също така и в много други винарски страни – Италия, България, Испания, Сърбия, Румъния, САЩ, Чили, Австралия и др.

Предпочита леките, но богати почви на наклонени места.Лесно се приспособява към различни климатични условия и за това е предпочитан сорт от винопроизводителите.

Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен, полусбит. Зърно – дребно, сферично, тъмносиньо, с изобилен налеп. Ципата е тънка и жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус.

Виното от сорт Мерло е плодово, хармонично, с меко тяло и копринена текстура. Отличава се с интензивно червен цвят.

Вината от този сорт се предпочитат от българските потребители заради ниските танини и киселинност като идеалната температура за консумация е 16-20 градуса.